Ticari Reklamın Tanımı ve Reklam Hukuku Kapsamında Şikayet Hakkı

Ticari Reklam Nedir ve Nerede Düzenlenmiştir?

Ticari reklam, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununun 61. Maddesinde düzenlenmiş olup, madde içeriğinde ticari reklamın tanımı, hangi hallerde reklamın mevzuata aykırı olacağı ve bu aykırılık durumunda hangi kurum veya kuruluşa başvurulacağı belirtilmektedir.

Ticari reklam, ticaret, iş zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurular olarak tanımlanmıştır.

Burada görüleceği üzere kanun, reklamın yayınlandığı mecra olarak herhangi bir kısıtlamaya gitmemiş ve “herhangi bir mecra” olarak geniş bir kapsama tabi tutmuştur. Yani Twitter, Youtube, Instagram, TikTok gibi her türlü sosyal medya platformu da bu kapsamda yer almaktadır.

Ticari Reklamların Sınırları ve Örtülü Reklam Uygulamaları

Ticari reklamların Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine kişilik haklarına uygun, doğru ve dürüst olmaları esastır.

Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamayacağı emredici bir şekilde belirtilmiştir.

Ayrıca reklam olduğu açıkça belirtilmeksizin yazı, haber, yayın ve programlarda, mal veya hizmetlere ilişkin isim, marka, logo, veya diğer ayırt edici şekil veya ifadelerle ticari unvan veya işletme adlarının reklam yapmak amacıyla yer alması ve tanıtıcı mahiyette sunulması örtülü reklam olarak kabul edilmektedir. Buna ilişkin olarak ise her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaklanmıştır.

Kanun, yasaklı faaliyetleri belirtmekle birlikte, aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal veya hizmetlerin karşılaştırmalı reklamına ise izin vermiştir. Bu hususta ise Yönetmelik kapsamında sınırlandırma yoluna gitmiştir. Örneğin rakip firmanın adı, unvanı vb. bilgilerin yer alamayacağı düzenlenmiştir.

Maddenin devamında ise reklam verenlere, ticari reklamlarında yer alan iddiaların doğruluğunu ispatlama yükümlülüğü getirilmiştir. Reklam verenler, reklam ajansları ve mecra kuruluşları bu madde hükümlerine uymakla yükümlü tutulmuştur.

Ticari Reklamlara Yönelik Şikayetler Kim Tarafından ve Hangi Şekilde Yapılır?

Ticari reklamlar kapsamında tüketicilerin, kurum ve kuruluşların ve rakip firmaların şikayet hakkı olduğu gibi Reklam Kurulu Başkanlığı da re’sen inceleme başlatabilmektedir.

T.C. Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Reklam Kuruluna başvurular yazılı olarak veya elektronik ortamda yapılır. Başvuru sahibi gerçek kişinin adı, soyadı ile T.C. kimlik numarası ve adresi; tüzel kişinin ise unvanı ve adresini içermeyen başvurular Kurulca değerlendirmeye alınmamaktadır.

Ticari reklamlara ilişkin başvuru yaparken ilgili reklam hakkındaki bilgi ve belgeler de başvuruya eklenmelidir.                

Reklam Kurulu başvuruları E-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir:

https://www.turkiye.gov.tr/gtb-reklam-ve-haksiz-ticari-uygulama-sikayeti

T.C. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Kararları:

https://ticaret.gov.tr/tuketici/ticari-reklamlar/reklam-kurulu-kararlari

Regulasyon.Net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir